پیشگیری از اختلالات کاردیومتابولیک

پیشگیری از اختلالات کاردیومتابولیک

با پیشرفت و بهبود بهداشت در سالهای گذشته از میزان شیوع بیماری های واگیر کاسته شده است و بیماریهای غیر واگیر به عنوان علت اصلی موربیدیتی و مورتالیتی در اکثر جوامع مطرح شده اند. از مجموع 56 میلیون مرگ رخ داده در سال 2012 در دنیا، 68% به علت بیماری های غیرواگیر بوده است. بیماریهای قلبی و عورقی عامل 46% این مرگ ها (WHO 2012 report) بوده است.

چاقی، بالا بودن فشار خون، بالا بودن کلسترول و دیابت 4 عامل خطر مهم ایجاد بیماری های قلی عروقی می باشند و این چهار عامل خطر مسئول 63% از تمام مرگ و میرهای ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی در سال 2010 بوده اند. در بین سالهای 1980 تا 2010 بار(burden) مرگ و میر، BMI بالا و دیابت دو برابر شده است ولی فشار خون همچنان عامل خطر اصلی مرگ و میر در اثر بیماری های قلبی و عروقی می باشد (عامل بیش از 40% در موارد مرگ و میر، قلبی و عروقی)  .

به نظر می رسد بار مرگ و میر بیماری های قلبی و عروقی و در کل این اپیدمی بیماری های کاردیومتابولیک و عوامل خطر به ویژه فشار خون بالا و چاقی و دیابت در سالهای اخیر از کشورهای پردرآمد به کشورهای کم درآمد و با درآمد میانه شیفت پیدا کرده است که کشور ما هم از این مساله استثنا نمی باشد.

در سال 2010 در کشورهای با درآمد بالا میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری ها در مردان و زنان به ترتیب 200 و 130 در هر 100000 نفر در سال بوده است. در صورتیکه در کشورهایی مثل بلاروس و قزاقزستان این رقم در حدود 925 در هر 100000 نفر در سال بوده است.

در کنار عوامل فوق عوامل خطرزای دیگر شامل تغذیه نامناسب، سیگار کشیدن، فعالیت بدنی کم هم      می باشد که موارد فوق هم در ایجاد بیماری های کاردیومتابولیک و هم در ایجاد علل شایع دیگر مرگ و میر و موربیدیتی مثل انواع کانسرها موثر می باشند. شیوع دیابت در ایران بر اساس قند خون ناشتا %6/11 و شیوع هیپرکلسترولمی %1/54 ، شیوع فشار خون %1/24 و شیوع اضافه وزن %5/59 و شیوع مصرف سیگار در خانم ها 2% و در آقایان %26 گزارش شده است . علیرغم انکه مسایل ژنتیک در همه موارد فوق دخیل      می باشند ولی قسمت عمده ای از مشکلات فوق قابل پیشگیری می باشند و در صورت ایجاد قابل درمان هستند. با توجه به آنکه تقریباً همه عوامل فوق (چاقی، دیابت، فشار خون، هیپرکلسترولمی، تغذیه نامناسب و فعالیت بدنی ناکافی) در اصل در محدوده بیماری های غدد درون ریز و متابولیسم قرار دارند، انستیتو غدد درون ریز و متابولیسم مرکز پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی وظیفه خود می داند که در پیشگیری و درمان هر یک از عوامل خطر فوق نقش فعال ایفا کند و با سایر مراکز مشارکت نماید.

فايل پي دي اف هسته بيماريهاي متابوليك 

 

 

 

 

Template settings